Małopolski Portal Informacyjny

Andrychów - Wadowice - Kalwaria Zebrzydowska - Wieprz - Zator - Kęty - Sucha Beskidzka

Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Suchej Beskidzkiej

Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Suchej Beskidzkiej

Blisko 40 wystawców z całej Małopolski przygotowało kulinarne przysmaki.

Za nami trzecia odsłona tegorocznej, osiemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! W niedzielę na Zamku w Suchej Beskidzkiej miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli m.in. skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania.

Nie zabrakło gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce. Podczas wydarzenia zostały wybrane najsmaczniejsze potrawy i produkty regionalne – zwyciężyły: gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatką z jarmużem i burakami przygotowana przez Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło gospodyń “Mioduszyna” oraz miód faceliowy z Niepołomickiego Bartnika. W wydarzeniu uczestniczyli marszałek Witold Kozłowski oraz radni województwa: Tadeusz Arkit, Danuta Kawa, Rafał Kosowski i Rafał Stuglik. 

Jubileuszowe „Pełno… LETNIE Smakowanie” – pod takim hasłem odbywa się tegoroczna, osiemnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Trzecim przystankiem znanego i lubianego wydarzenia była Sucha Beskidzka – miasto z fantastyczną historią. Koneserzy i smakosze mogli odnaleźć tu m.in. złociste miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z lawendy, aromatyczne wędliny, zachwycające wyglądem i smakiem ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych. Szefem festiwalowej kuchni w Suchej Beskidzkiej był Andrzej Polan, znakomity kucharz i restaurator, znany z poprzednich edycji, wtórowały mu członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i lokalni producenci, którzy wystawili swoje stoiska z małopolskimi przysmakami.

Bardzo serdecznie pozdrawiam i kłaniam się wszystkim uczestnikom Małopolskiego Festiwalu Smaku, zarówno mieszkańcom Suchej Beskidzkiej, Powiatu Suskiego, ale też naszym fanom z całego terenu województwa – bo wiemy, że wytworzyła się już taka wielka rodzina Małopolskiego Festiwalu Smaku, która za każdym takim wydarzeniem podąża i nam towarzyszy. To wielka przyjemność i radość być wśród tylu znakomitych producentów! Dzisiaj mamy 28 wystawców, mamy 10 kół gospodyń wiejskich – więc nie tylko jest co smakować, ale też i jest możliwość zaopatrzenia się w różne bardzo dobre produkty regionalne

– powiedział marszałek Małopolski Witold Kozłowski, witając festiwalowych gości.

Oprócz tradycyjnych pokazów gotowania, stoisk wystawców i poczęstunku kół gospodyń wiejskich, nie zabrakło warsztatów, zabaw i konkursów. Podczas wydarzenia przeprowadzono również zbiórkę charytatywną na rzecz dwuletniej Kamilki Gil, chorej na SMA. Udało się w ten sposób zebrać prawie 4,5 tys. zł! Wydarzenie zwieńczyły pokazy iluzjonisty, występ Zespołu PotOCK i okolicznościowy tort.

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki Stowarzyszenia Zembrzyckie Koło gospodyń „Mioduszyna”. Przygotowana przez nie gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatka z jarmużem i burakami – została wybrana najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu „Koło gospodyń w Białce”, które przyrządziło zupę zosmoską z plackami razowymi. Trzecia nagroda powędrowała do Stowarzyszenia miłośników regionu suskiego “Skarbiec Suski”, które uraczyło podniebienia uczestników festiwalu kurczakiem w miodzie pitnym.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajął Niepołomicki Bartnik za miód faceliowy, drugie przypadło Katrovii za sernik z koziego twarogu z porzeczkami, a trzecie zdobyła Piekarnia wyrobów regionalnych „Bugielek” za bugielek.

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych:

Koła Gospodyń Wiejskich:

  • I miejsce – Stowarzyszenie Zembrzyckie Koło gospodyń „Mioduszyna” – Gęś po zembrzycku z kluskami z topinamburu, sałatka z jarmużem i burakami
  • II miejsce – Stowarzyszenie „Koło gospodyń w Białce” – Zupa zosmoska z plackami razowym
  • III miejsce – Stowarzyszenie miłośników regionu suskiego „Skarbiec Suski” – Kurczak w miodzie pitnym
  • Wyróżnienie – Stowarzyszenie gospodyń Sidzinianki – Deska serów i kołoc, czyli sidzińskie cary z mleka
  • Wyróżnienie – KGW Budzowskie Gaździny – Sałatka z pokrzywą
  • Wyróżnienie – KGW Stryszawa Dolna – Pierożki z jagnięciną okraszone boczkiem z cebulką

 Wystawcy:

  • I miejsce – Niepołomicki Bartnik – Miód Faceliowy
  • II miejsce – Katrovia – Sernik z koziego twarogu z porzeczkami
  • III miejsce – Piekarnia wyrobów regionalnych „Bugielek” – Bugielek
  • Wyróżnienie – Przetwórnia – Syrop „Mięta z hibiskusem”
  • Wyróżnienie – Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka – Lemoniada z pigwowcem
  • Wyróżnienie – PIASTRELLA – Produkcja domowa – Syrop z cytryny

Przypomnijmy, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kolejne przystanki to Dąbrowa Tarnowska (30 lipca), Czorsztyn – Sromowce Niżne (6 sierpnia), Proszowice (3 września), Wolbrom (10 września) i Skawina (17 września), gdzie odbędzie się wielki finał.

zobacz również: Wadowicka moc atrakcji

 

Podziel się tym wpisem:

0 0 głosów
Oceń ten artykuł !
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najczęściej komentowane
Inline Feedbacks
View all comments
0
Podziel się przemyśleniami, skomentuj (nie wymagamy logowania).x