Mimo nadejścia wiosny, pogoda bywa kapryśna i wieczorami nadal zdarzają się minusowe temperatury. Dodatkowo obecna sytuacja epidemiczna na kraju sprawia, że każdy podwójnie obawia się jakiejkolwiek infekcji, która osłabi nasz organizm. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia rożnego rodzaju chorób, a przede wszystkim górnych dróg oddechowych, warto wzmocnić swój układ immunologiczny. Słaba odporność, sprawia że jesteśmy podatni na zachorowania, ale w jaki sposób najlepiej ochronić swój organizm? Które sposoby najskuteczniej poprawią naszą odporność? Poniżej przedstawimy kilka domowych metod, pamiętajmy jednak, że najskuteczniej działają wtedy, gdy jesteśmy systematyczni.
Witamina C
Na pewno nie jest to dla nikogo nowością. Witamina C to zdecydowany numer jeden na liście budowania odporności. Odgrywa ważną rolę dla organizmu, bierze udział w tworzeniu ochronnej bariery, która zapobiega przed przedostaniem się wirusów, czy bakterii, a także przyśpiesza proces odbudowy uszkodzonych tkanek. Najbogatszym źródłem tej witaminy jest papryka, w szczególności żółta, ale również owoce cytrusowe z czego pomarańcza stoi najwyżej w hierarchii. Zalecamy również wzbogacić dietę m. in. w jarmuż, brukselki, brokuły, kapustę kiszoną, czarne porzeczki, truskawki, żurawinę, dziką różę i natkę pietruszki.
Zakwas z buraków
Nie tylko smaczny, ale to prawdziwa bomba witaminowa. Poprawia odporność i przy okazji działa jak napój energetyczny. Pijąc codziennie poł szklanki dostarczamy do organizmu witaminy A, C, E, K, PP, i witaminy z grupy B, składniki mineralne, jak wapń, potas, fosfor i magnez a także kwas foliowy.
Aby przygotować zakwas potrzeba:
1 kg buraków
5 ząbków czosnku
2 litry wody
2 łyżki soli
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół. Plasterki buraka układamy w słoiku, przekładając je przyprawami i czosnkiem. Zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą w dodatkiem soli, tak, by całkowicie przykryła warzywa. Słoik przykrywamy gazą, związujemy gumką i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia buraków trwa około siedmiu dni. Ukiszony zakwas przecedzamy i przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Stosując regularnie, nie tylko poprawimy odporność, ale także:
– obniża poziom cholesterolu,
– obniża ciśnienie krwi,
– ma silne działanie krwiotwórcze,
– ma silne działanie antynowotworowe,
– przyśpiesza metabolizm i pozbycie się toksyn z organizmu,
– działa uspokajająco i poprawia koncentrację.
Oregano
Oregano to jedno z najbardziej popularnych ziół, które posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Jest bogate w witaminę C, A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, żelazo, wapń, fosfor. Najlepiej spożywać go w postaci olejku, który pozyskiwany jest ze świeżych liści przyprawy i zawiera karwakrol i tymol, posiadające silne właściwości antygrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel. Suszone oregano można także stosować do inhalacji przy katarze i zapaleniu zatok.
Olejek z oregano zwykle stosuje się doustnie, jednak ma bardzo ostry smak i należy go rozcieńczyć. Optymalna dawka to 2 krople olejku na 1 szklankę wody.
Napar z suszonego oregano – łyżeczkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez 15 minut. Odcedzamy i pijemy.
Mód
Ma działanie rozgrzewające, każdy rodzaj miodu ma wpływ na różne dolegliwości. Miód rzepakowy pomaga na zapalenie gardła i katar. Miód wielokwiatowy jest łagodny w smaku, a zażywany regularnie łagodzi objawy wiosennych alergii. Miody spadziowe, są prawie czarne, w smaku są dosyć ostro słodkie, o zapachu korzennym, obniżają poziom cukru we krwi. Są również wskazane przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżytach gardła czy astmie. Pamiętajmy abo nie dodawać go do gorącej herbaty, jego właściwości giną już w 40 stopniach C.
Czosnek
Inną znaną i popularną metodą wspomagającą organizm w walce z drobnoustrojami to czosnek. Dzięki zawartości allicyny ma silne działanie antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Aliicyna powstaje w skutek połączenia alliny i allinazy, które łączą się dopiero gdy zgniatamy lub gryziemy czosnek. Aby te dwa składniki dobrze się związały, przed zjedzeniem/usmażeniem czosnku, należy odczekać 10 minut. Dodatkowo jest źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B, sodu, magnezu. Czosnek najlepiej spożywać na kanapce – należy go drobno pokroić i położyć na pieczywie posmarowanym np. masłem, by chronić śluzówkę żołądka przed silnym działaniem czosnku. Można dodać natkę pietruszki, która dodatkowo bogata jest w witaminę C, a przy tym neutralizuje zapach czosnku.
Niebezpieczne używki
Alkohol, kawa, papierosy niszczą witaminy A, C, E i B oraz selen, cynk i inne mikroelementy, które pomagają zwalczać groźne dla układu immunologicznego wolne rodniki. Trunki wysokoprocentowe zabijają znajdujące się w krwi i w limfie komórki odpornościowe. Nie pal i unikaj przebywania w zadymionych pomieszczeniach. Jeżeli nie potrafisz zerwać z nałogiem, dostarczaj organizmowi więcej przeciwutleniaczy.
Warto pamiętać aby szczególnie w tym okresie zadbać o odpowiednią dietę bogatą w witaminy oraz o nie zapominać o odpoczynku i wysypianiu się, a także… Śmiechu. Ma on zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy. Wyzwala pozytywne emocje, co prowadzi do zwiększenia produkcji komórek odpornościowych. Uaktywnia pracę przepony, pobudzając siły obronne do działania. Pogłębia oddech i dotlenia mózg, który zaczyna wówczas wytwarzać więcej endorfin – naturalnych substancji przeciwzapalnych.
Zobacz również << Wszystkie firmy zwolnione ze składek ZUS. Nie musisz udowadniać spadku przychodów >>