Co roku w okresie przedświątecznym na naszym terenie odbywały się pokazy lub konkursy potraw wigilijnych. Już na tydzień czy dwa przed Bożym Narodzeniem można było nacieszyć się świąteczną atmosferą i spróbować wielu specjałów. W tym roku tego zabrakło, ale panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie znalazły sposób, by nie rezygnować z tej tradycji.
Konkurs przeprowadziły online, a prócz tego zadbały o wszystkich, którzy w normalnych okolicznościach uczestniczyliby w takim wydarzeniu w charakterze publiczności. Ba, nie tylko o nich, bowiem prawda jest taka, że na tego typu imprezy przychodzili głównie zaproszeni goście. Tym razem gospodynie zrobiły coś naprawdę dla wszystkich. Przygotowały dwie prezentacje filmowe na temat lokalnych tradycji wigilijnych i ich symboliki. Jadwiga Sopicka, która przyrządziła potrawy do nagrania, podzieliła się z widzami wypróbowanymi przepisami kulinarnymi. Pokazała też propozycje podania poszczególnych dwunastu wigilijnych dań.
Mało tego – gospodynie sfotografowały wszystkie wykonane przez nią potrawy, po czym zdjęcia razem z przepisami opublikowały w postaci książeczki. Na widok pokazanych w niej smakołyków aż ślinka cieknie, a wszystkie są proste do przyrządzenia. To doskonały poradnik nie tylko dla początkujących. Nawet doświadczone gospodynie mogą w nim znaleźć przepisy, których dotąd nie znały. Na przykład na śledzie z ketchupem czy sałatkę z kiszonej kapusty i buraka. Nawet zwykły karp smażony w panierce jest w przepisie Jadwigi Sopickiej przedstawiony w troszkę innej, bardziej wyszukanej, choć nadal prostej wersji. Książeczka jest dostępna online – tutaj. Każdy może ją sobie pobrać i wydrukować. (eł)
Zobacz również: Bulowice zapraszają do szopki pełnej żywych zwierząt